Месец на книгата во локалната библиотека “Гоце Делчев”

Денес по повод Месецот на книгата во локалната библиотека “Гоце Делчев” ученици од четврто и петто одд. под менторство на одд.наставници Светлана Бобевска, Донка Павлова и Весна Јовевска активно учествуваа во креативната книжевна работилница организирана од Ксенија Маказлиева Трајчева – писател за деца и уредник на детските списанија Развигор, Другарче и Росица. По повод 30 […]

,,Другарска азбука”

Денес  ученици од второ одделение беа дел од промоцијата на детска книга ,,Другарска азбука” од Снежана Петрова Џамбазова. Промоцијата се одржа во Локалната библиотека ,,Гоце Делчев”.

Посета на Градска библиотека

Денес учениците од генерацијата на трето одделение при ООУ,,Блаже Конески“- Велес, симболично го одбележаа 15 Октомври- Светскиот ден на пешаците, со пешачење низ младинскиот парк.При тоа ја посетија и градската библиотека ,,Гоце Делчев“, каде љубезните домаќини детално ги запознаа со работата и просториите на оваа институција.Учениците научија како да се зачленат во библиотеката, а неколку […]

ВТОРО МЕСТО НА ФИНАЛЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ WILLKOMMEN НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Во организација на Германско-австрискиот културно-едукативен центар Willkommen од Краљево, Република Србија, се одржа и последниот финален круг од онлајн натпреварот по Англиски јазик на кој учество земаат учесници од Србија, Хрватска, БиХ, Словенија, Црна Гора, Виетнам, Камбоџа и Македонија. Во категоријата ученици од осмо одделение, а оваа учебна година деветто одделение на ниво на Република […]

Воннаставни активности кои се реализираат во ООУ,,Блаже Конески” Велес, во учебната 2022/23

Воннаставни активности кои се реализираат во ООУ,,Блаже Конески” Велес, во учебната 2022/23   Наставник Предмет Секција Ивана Славкова Македонски јазик Секција за проширување на содржините од областите – Епика,лирика,драма Оливера Трипчева Англиски јазик Англиско катче Анита Апостолоска Англиски јазик I love English! Ружица П. Николовска Биологија Биолошка секција Весна Мешкова Биологија Биолошка секција Јадранка Клифова […]

ЕДУКАТИВНА. РАБОТИЛНИЦА

На ден 27.9.2022 година, нашето училиште организираше едукации во соработка со Секторот за превенција при МВР Велес, на актуелни теми поврзани со однесувањето на учениците (булинг). Во овие едукации беа опфатени учениците од VI до IX одделение. Едукацијата ја реализирaa полициски служеници при Отсекот за превенција на СВР Велес во соработка со полициски службеници од […]

,,Поетски пораки за Конески,,

Во чест на стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, Фондацијата за македонски јазик ,,Небрегово,, на 07.09.2022 година во родното село на Блаже Конески, Небрегово ја промовираше збирката ,,Поетски пораки за Конески,, (100 години од раѓањето). Нашето училиште учествуваше на манифестасијата со свои преставници од редот на наградени ученици: Елена Кузманова, Христијан Арсов и Матеја Николова, […]

ДОБРЕ НИ ДОЈДОВТЕ ДРАГИ УЧЕНИЦИ

Насмеани детски ликови, возбудени родители и наставнички, нетрпеливи првачиња, љубопитни дечиња, смеа, среќа, радост и ред други позитивни емоции го исполнија денес нашето училиште. Нашите првачиња, нашите најмали и најмили ученичиња дотерани и среќни нетрпеливо чекаа да ги запознаат своите нови другарчиња и наставнички. Но нетрпеливи беа и нашите наставнички, затоа што Училиштето повторно широко […]

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

Почитувани родители, драги наши ученици На два дена пред почетокот на учебната 2022/2023 година, дозволете да Ве известиме дека Училиштето е спремно на 1 Септември (четврток) да ги прими сите наши ученици и тоа во подобрени услови за реализација на воспитно-образовниот процес. За време на Вашиот одмор и распуст, непрекинато и напорно се работеше. Направена […]

Државен натпревар по математика

Со години наназад, учениците од ООУ „Блаже Конески“ од Велес се солидно пласирани и освојуваат награди на регионалните и државните првенства по математика. И оваа година не беше исклучок. На ден 14.5.2022 год. (сабота) се одржа државниот натпревар по математика Осум ученици се пласираа на државното првенство, а освоија четири награди и три пофалници Ученик […]