5 Октомври – Меѓународен ден на пешаците !

Еко одборот од нашето училиште организираше активност во која на случајни минувачи од нашиот град им беа поделени промотивни флаери во кои се нагласува важноста од пешачењето и физичката активност. Целта на оваа активност е да се подигне свеста на Read More …

Ден против трговија со крзно – презентација „Заштита на животните“

По повод 28-Ноември – Ден против трговија со крзно, Еко- одборот од нашето училиште организира активност за одбележување на овој ден. Презентацијата ,,Заштита на животните“ ја изработија ученичките Марија Ѓошева и Саша Ташев од VI-4 одд. Презентацијата ја следеа учениците Read More …

ТРАДИЦИОНАЛЕН ВЕЛОСИПЕДСКИ КРОС

Секоја година Еколошкото друштво „Вила Зора“ Велес организира велосипедски крос за ученици од основните училишта од Велес. Овој велосипедски крос се организира со цел да се подигне свеста за редовно безбедно возење велосипед. На ден 21.5.2022 година (сабота), Ученици од Read More …

Недела на Европска мобилност

По повод Недела на Европска мобилност (16-22 септември) на часот по природни науки се водеше дискусија со учениците за влијанието на штетните појави на Озонската обвивка. Се употреби и обидот од видеото како доказ со 32 ученици – IV- 4 Read More …

ВЕЛОСИПЕДСКИ КРОС ПОД МОТОТО ,,ВОЗЕЊЕТО ВЕЛОСИПЕД Е БРЗО И ЗДРАВО“

На ден 12.6.2021 год. (сабота) во градскиот парк, ЕД Вила Зора во соработка со основните училишта од Велес го одржа третиот завршен за оваа година велосипедски крос. На овие спортски активности  учествуваа ученици од нашето училиште .Велосипедскиот крос беше организиран Read More …

ООУ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ – ВЕЛЕС СЕ ПРИКЛУЧИ ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 5 ТИ ЈУНИ – СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Вработени во Училиштето се приклучија на одбележување на 5 ти Јуни – Светскиот ден на животната средина во организација на општина Велес.  Тие ја поддржаа  акцијата на чистење на јавни површини од отпад на потегот  Стар мост – поранешен хотел Read More …

ЕКО акција ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД

ООУ „Блаже Конески“ активно учествуваше во акцијата „ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД“ во организација на компанијата „Мен енд маунтен“, а со поддршка на Министерството за животна средина и просторно планирање, „Пакомак“ Скопје и Општина Велес. Вчера, на 7.5.2021 година, Училиштето спроведе собирна акција Read More …

ЕКО ден по повод 22 Април – Ден на планетатa Земја

            Во ООУ,,Блаже Конески“- Велес,  учениците го обележаа 22 Април –  Денот на планетата Земја. Во соработка со Друштвото за управување со отпад ,,Нула  отпад“ ДОО – Скопје, се реализираше едукација за управување со електронски  отпад и батерии преку следење Read More …

ЕКО акција за чиста и здрава животна средина

Во ООУ,,Блаже Конески“-Велес, на ден 25 и 26 март 2021г.  се реализираше активност по повод  Денови на пролетта – денови на екологија. Во нашето училиште се одржа акција за собирање na ПЕТ амбалажа и отпадна хартија. Во ЕКО акцијата учествуваа Read More …

ЕКО солидарни и несебични, ООУ БЛАЖЕ КОНЕСКИ пример за сите

После пожарoт што ја зафати околината на езерото Младост беа реализирани повеќе акции за пошумување, кои имаа цел ги вратат убавините и зеленилата на Велешкото езеро. По акцијата на Претседателот Стево Пендаровски, ООУ„Блаже Конески“ Велес, заедно со ученици и наставници Read More …