„Мојот другар за прв пат во мојот град”

„Мојот другар за прв пат во мојот град”   За изработката на овој проект, учениците беа избрани од страна на менторот – наставник по англиски јазик Даниела Димовска. Меѓусебно се договорија да го изработат на македонски и англиски јазик како Read More …

Болката и љубовта во поетското творештво на безвремениот Рацин

По повод патрониот празник и одбележување на 165 години гимназиско образование во нашиот град, гимназијата “Кочо Рацин” распиша литературен конкурс на тема “Болката и љубовта во поетското творештво на безвремениот Рацин”за учениците од деветто одделение кои изучуваат англиски јазик.   Read More …

Месец на книгата во локалната библиотека “Гоце Делчев”

Денес по повод Месецот на книгата во локалната библиотека “Гоце Делчев” ученици од четврто и петто одд. под менторство на одд.наставници Светлана Бобевска, Донка Павлова и Весна Јовевска активно учествуваа во креативната книжевна работилница организирана од Ксенија Маказлиева Трајчева – Read More …

Посета на Градска библиотека

Денес учениците од генерацијата на трето одделение при ООУ,,Блаже Конески“- Велес, симболично го одбележаа 15 Октомври- Светскиот ден на пешаците, со пешачење низ младинскиот парк.При тоа ја посетија и градската библиотека ,,Гоце Делчев“, каде љубезните домаќини детално ги запознаа со Read More …

ВТОРО МЕСТО НА ФИНАЛЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ WILLKOMMEN НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Во организација на Германско-австрискиот културно-едукативен центар Willkommen од Краљево, Република Србија, се одржа и последниот финален круг од онлајн натпреварот по Англиски јазик на кој учество земаат учесници од Србија, Хрватска, БиХ, Словенија, Црна Гора, Виетнам, Камбоџа и Македонија. Во Read More …

Воннаставни активности кои се реализираат во ООУ,,Блаже Конески” Велес, во учебната 2022/23

Воннаставни активности кои се реализираат во ООУ,,Блаже Конески” Велес, во учебната 2022/23   Наставник Предмет Секција Ивана Славкова Македонски јазик Секција за проширување на содржините од областите – Епика,лирика,драма Оливера Трипчева Англиски јазик Англиско катче Анита Апостолоска Англиски јазик I Read More …

ЕДУКАТИВНА. РАБОТИЛНИЦА

На ден 27.9.2022 година, нашето училиште организираше едукации во соработка со Секторот за превенција при МВР Велес, на актуелни теми поврзани со однесувањето на учениците (булинг). Во овие едукации беа опфатени учениците од VI до IX одделение. Едукацијата ја реализирaa Read More …

,,Поетски пораки за Конески,,

Во чест на стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, Фондацијата за македонски јазик ,,Небрегово,, на 07.09.2022 година во родното село на Блаже Конески, Небрегово ја промовираше збирката ,,Поетски пораки за Конески,, (100 години од раѓањето). Нашето училиште учествуваше на манифестасијата Read More …