ПРВО МЕСТО НА ПОЛУФИНАЛЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ WILLKOMMEN НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Во организација на Германско-австрискиот културно-едукативен центар Willkommen од Краљево, Република Србија, се одржа и вториот круг или полуфинале од онлајн натпреварот по Англиски јазик на кој учество земаат учесници од Србија, Хрватска, БиХ, Словенија, Црна Гора, Виетнам, Камбоџа и Македонија. Read More …

РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

На натпреварот кој се одржа на 7 Мај, 2022 година (Сабота) во основното училиште- домаќин  ООУ “Васил Главинов“, нашите ученици од 5 – 9 одделение ги постигнаа следните резултати, а со тоа обезбедија и пласман на државниот натпревар кој ќе се Read More …

ПРВО И ВТОРО МЕСТО НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ WILLKOMMEN НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Во организација на Германско-австрискиот културно-едукативен центар Willkommen од Краљево, Република Србија, се одржа првиот круг од онлајн натпреварот по Англиски јазик на кој учество земаат учесници од Србија, Хрватска, БиХ, Словенија, Црна Гора, Виетнам, Камбоџа и Македонија. Во категоријата ученици Read More …

ПЕТТИ НА ЕВРОПСКИОТ КВИЗ НА ПАРИТЕ

На 24.03.2022 се одржа Националниот натпревар – Европскиот квиз на парите – еден од најзначајните меѓународни настани чија цел е финансиска едукација на учениците од 13 до 15 години. Оваа година беа пријавени 516 тима од 171 одделенија односно класови Read More …

21 Март – Меѓународниот ден на лицата со Даунов синдром

Во нашето училиште, ООУ „Блаже Конески“-Велес, денес 21 Март, се одбележа Меѓународниот ден на лицата со Даунов синдром. Инклузивниот тим на училиштето организираше работилница во знакот на Шарените чорапчиња со учениците од IV одделение. Преку видеа и слики учениците се Read More …

ОПШТИНСКИ НАТПРЕВАР ПО АНГЛИСКИ ЈАЗИК

На натпреварот кој се одржа на 19.03.2022 (Сабота) во основното училиште- домаќин ООУ“Васил Главинов“, нашите ученици од 5 – 9 одделение ги постигнаа следните резултати, а со тоа обезбедија и пласман на регионалнот натпревар кој ќе се одржи на 16 Read More …

ПОТПИШАН ДОГОВОР СО АМБАСДАТА НА ЈАПОНИЈА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА КРОВОТ

Денес, точно по 18 месеци од поднесувањето на Апликацијата, Директорот Јованче Манасков и Амбасадорот на Јапонија во земјава Н.Е. Хиронори Савада во присуство на Градоначалникот на Општина Велес, г. Марко Колев, потпишаа Договорот за грант во висина од 4.395.975 денари, Read More …

И З В Е С Т У В А Њ Е

Се известуваат наставниците и учениците при ООУ „Блаже Конески“-Велес дека врз основа на Одлуката на втората редовна седница на Владата на Република Северна Македонија, а согласно заклучокот од Главниот координативен кризен ковид-19 штаб, почетокот на второто полугодие на учебната година Read More …

ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС

На литературниот конкурс распишан од Клубот на писатели „Кочо Рацин“ на тема „Мојата новогодишна желба“ беа доделени ПРВА, ВТОРА И ТРЕТА награда по категории. Во категорија за Основно образование од 2 до 5 одделение втората награда ја освои ученикот Давид Read More …

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ЧЕТВРТО ОДДЕЛЕНИЕ

Во нашето Училиште се спроведе успешна новогодишна хуманитарна акција со учениците од четврто одделение. Сите ученици заедно со нивните наставници донираа играчки, забавни игри, плишани играчки, храна, книги, сликовници, училиштен прибор и облека. Истите им ги предадоа на волонтерите на Read More …