“The World Scholar’s Cup”(Светски Ученички Куп)

“The World Scholar’s Cup”(Светски Ученички Куп)
Рунда во Скопје – 23 и 24 Април, 2019 година
Светскиот ученички куп е сеопфатен , интердисциплинарен, охрабрувачки, современ, тимски ориентиран, оригинален и базиран на дискусија натпревар. Основан во 2007 година, Купот поврзува над 20 000 ученици во околу 50 држави со цел да инспирираат кај младите љубов кон учењето,стекнување нови вештини и чувство дека се граѓани на светот.
На покана на ПСУ “ Јахја Кемал” од Скопје, 10 тима на ученици од 7 и 9 одделение под менторство на предметниот наставник по англиски јазик Даниела Димовска земаа учество на натпреварот и тоа:
4 тима јуниори (7 одделение)
6 тима сениори (9 одделение)

1 Ангел Богоевски           Сара Манева           Ангела Глушкова
2 Василка Карталова       Емил Кочов                  Ива Бузалкова
3 Огнен Шопов                Теодора Стојанова     Димитар Трајчевски
4 Лука Арсовски        Ангелина Босилкова        Симон Николов
5 Лука Мидоски          Никола Северов               Александра Пешова
6 Антонио Донев            Ели Панова                    Теа Димовска
7 Божанка Велкова       Елена Анастасова              Јана Чокова
8 Мартина Тодорова      Мими Јовева                 Теона Амбаркова
9 Бојана Тодоровска          Елена Карова             Љиљана Мишева

10 Василка Југова            Матеа Ѓоргоска        Ана Марија Кукулева

Учениците се натпреваруваа во повеќе дисциплини како : дебата, пишување есеи, ученички предизвик и ученички купво следните области:

Историја – Занемарена историја,

Литература- Гласови од маргините,

Наука – Технологии,

Специјална област – Нерешени мистерии,

Социјални науки –На работ на општеството,

Уметност и Музика- Погласно од зборовите.

 

Од вкупно 30 ученика освоивме околу 35 златни, 50 сребрени медаљи и околу 11 тимски златни и сребрени медаљи. Повеќе тимови обезбедија директно учество и официјална покана за Глобалната рунда во неколку големи светски градови.

Најдобар учесник на натпреварот од нашето училиште беше ученикот Ангел Богоевски одVII-3одделение со 8 златни, 3 сребрении 2 тимски медаљи.

Честитки за сите ученици за одличниот успех и постигнати резултати.

 

24.04.2019

Предметен наставник

Даниела Димовска

 

 >